5 – آبان – 1402
«ط 3 با آسانسور» اولین فستیوال هنر مفهومی شارگالری
( 1 تا 3 اسفند 1402 )
هنر در دنیای امروز مرزهای خود را، هم در تعریف و تقسیم و هم در تاریخ و جغرافی، چنان گسترانده که نه فلسفۀ هنر و نه زیباشناسی توان و انگیزهای برای دستهبندی آن ندارد. پس در چنین وضعیتی شاید محوریتبخشی به مفهوم در آثار هنری، تنها یک بهانه برای گردآوریِ بخش ناچیزی از استعدادهای هنری باشد.
اثر هنری مفهومی، نقاشی و موسیقی و تئاتر و سینما و معماری و مجسمهسازی و ادبیات و حتی گرافیک یا دیزاین هم نیست. هرچند که از تمام اینها شاید برای ایجاد یک فضای مفهومی استفاده کند.
شارگالری در ادامۀ تلاشهای خود جهت معرفی هنرمندان و پژوهشگران ایرانی و نیز همراهی و ایجاد فضای تعامل با مخاطبان، پژوهشگران و هنرمندان درون و بیرون از ایران قصد دارد اولین فستیوال هنر مفهومی خود را با نام «ط3 با آسانسور» برگزار کند.
بخش اصلی
شارگالری در این بخش بهدلیل سابقۀ خود انتظار دارد هنرمندان جوانِ هنرهای دیداری استقبال بیشتری از این رویداد داشته باشند. به همین جهت آثار هنرمندان پس از مهلت یادشده مورد بررسی قرار میگیرد. 10 اثر مفهومی برگزیده از 10 هنرمند ایرانی علاوه بر نمایش در روزهای برگزاری فستیوال با حضور هنرمند، نقد و تحلیل و بررسی خواهند شد. شارگالری ضمن تلاش برای توسعه و معرفی این آثار در فضاهای هنری اروپا، به 3 اثر نیز جایزۀ نقدی اهدا میکند.
ویژگیهای آثار ارسالی عبارت است از:
الف.
بهلحاظ فرم، آثاری قضاوت خواهند شد که جنبۀ دیداری آنها از جنبههای نمایشی یا معمارانه برجستهتر باشد. بنابراین مهم نیست که اثر با صدا یا تصویر یا سازه یا اجرا عرضه شود، مهم این است که جنبۀ دیداری آن برجستهتر باشد، بهطوری که بتوان آن را بیش از هر چیز دیگر، ویژوال خواند.
ب.
بهلحاظ محتوا، آثاری قضاوت خواهند شد که جنبۀ مفهومیِ آنها از جنبههای زیباشناسانه، داستانی یا روایتمحور و خبرنگارانه برجستهتر باشد.
ج.
بهلحاظ اجرایی نیز آثاری قضاوت خواهند شد که قابلیت اجرا در یک فضای 16متری با امکان 4 دیوار، 1 پروجکشن و تعدادی اسپیکر را داشته باشند و باقیِ ابزارهای عرضۀ آن برای هنرمند فراهم باشد.
بخش جنبی
ـ نویسندگان و پژوهشگران صاحبنظر در حوزۀ هنر مفهومی به دعوت شارگالری مقالات و جستارهایی را به طور اختصاصی برای این فستیوال نوشته اند که در روزهای برگزاری فستیوال به صورت حضوری یا آنلاین ارائه خواهند داد. شارگالری مجموعۀ این یادداشت ها را همراه با آثار برگزیدۀ فستیوال به صورت کتاب منتشر می کند.
ـ شارگالری در روزهای برگزاری فستیوال گفتوگوهایی با صاحبنظران ایرانی و غیر ایرانی پیرامون هنر مفهومی انجام خواهد داد که بهصورت حضوری یا از طریق پلتفرمهای مختلف در معرض استفادۀ علاقه مندان خواهد بود.
نحوۀ ارسال آثار:
پس از ارتباط با درگاههای تماس شارگالری، بسته به ویژگی اثر، نحوۀ ارسال آن هماهنگ خواهد شد.
مهلت ثبت نام و ارسال آثار در این فستیوال به پایان رسیده است.
درگاههای تماس شارگالری:
Telegram: 09916464180
Instagram: @shaar.gallery
8 – بهمن – 1402
بیش از ۱۰۰ هنرمند با بیش از ۲۰۰ اثر در فستیوال هنر مفهومی ط۳ با آسانسور شرکت کردند. از یکایک این دوستان صمیمانه سپاسگزاریم. متاسفیم که بهدلیل پایان مهلت ارسال نتوانستیم و نمیتوانیم بسیاری از آثار دیگر را بپذیریم.
با قدردانی از تمام مخاطبان اعلام میکنیم نتیجهٔ انتخاب اولیه بهزودی اعلام خواهد شد و پس از آن آثار منتخب برای نمایش و داوری آماده میشوند.
23 – بهمن – 1402
با سلام و احترام و ضمن قدردانی از تمام هنرمندانی که آثار خود را به دبیرخانۀ این فستیوال ارسال نمودند، به اطلاع می رساند نمايش آثار و داوری در روز یکم اسفند 1402 اجرا خواهد شد.
هماهنگی های لازم برای اجرای منتخبان انجام شده و زمان بازدید عمومی، اختتامیه، اعلام نتایج و اهدای جوایز نیز تا پایان همین هفته اعلام خواهد شد.
معرفی داوران محترم فستیوال (به ترتیب الفبا):
فریده شاهسوارانی: (نقاش، عکاس، هنرمند چندرسانه ای، عضو هیئت علمى دانشکده هنر)
امین شاهد: (نویسنده، هنرمند و مدیرمسئول و سردبیر فصلنامهی “نهیب”)
زروان روحبخشان: (هنرمند، کیوریتور، عکاس، منتقد و مدرس هنر)
اسامی منتخبان پذیرفته شده برای نمایش و داوری (بدون ترتیب):
اینستالیشن:
ژاله اخلاقی (ط2 روی همکف)، عالمه محمدزاده (چه باقی میماند)، نیلوفر کیانی موحد (گناهی که از آن فرار میکنیم)، نسرین نجفی (دهه 60)، دنیا فاضل نیا (واقعیت جایگزین)، حمید زری باف (زن)، مریم دورودیان (گذار)، رومینا رهنمون (پری زدگی)، آرمان صداقت (اتوبان فرهنگ)، سارا نوبهار (آینه شینتو)، امین عباسی گواری (مام)، غزاله جهان بین ( مراکی)، سپیده فرخ مآل، علی عبدی، علی قربانی و اهورا مستقیم (غفلت)، ملیکا آریا نسب (قرابت)، زهره عنایتی راد (صورت)، لیلا فرخی (رقصیدم)، محسن حاجیان فر (آبانبار)، عبدالرحمان مجرد (احتضار) و سارا اصغرزاده (پیله تن)
اینستالیشن + :
بهمن چعبی (عکس پذیر)، پونه صحافی (انبارماهی)، دلارام وکیلی (دریا)، معصومه طریقی (طنین بیزمان) و مینا بهکار ثانی (زن/ماهی)
پرفورمنس:
پری شاهی وندی (زن/گناه)، علیرضا پرهیزکاری (رد کلمات) و علیرضا امین مظفری (پرومته)
ویدیو:
زهرا براهیمی و شیوا مطلبی (زایش)، فاطمه آقاجانلو، مرضیه شریفی و فرناز نجفی (طلسم)، حمید قاسمی پیربلوطی (ماندالا)، نفیسه مهماندوست (انسان)، سهیلا سرمدی (استوکس)، حمید بهجت (هبوط) و آرزو ترابیان ( همه ما می شناسیمش)
با تشکر
دبيرخانۀ نخستین فستیوال هنر مفهومی شارگالری (ط 3 باآسانسور)
بازدید عمومی از آثار راهیافته به داوری فستیوال هنر مفهومی شارگالری (ط3باآسانسور)
در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه دوم و سوم اسفند از ساعت 14 تا 20 در مکان لابراتوار انجمن مجسمهسازان ایران برای بازدید عمومی از آثار فستیوال مهمان شارگالری باشید. ضمنا روز پنجشنبه سوم اسفند از ساعت 18 تا 20 اختتامیۀ فستیوال همراه با اعلام و اهدای جوایز به آثار برتر برگزار خواهد شد.
آدرس: میدان انقلاب، خ کارگر، بعد از خ ادوارد براون، بنبست امین، پ10
حضور برای عموم علاقهمندان آزاد است.
سوم اسفند 1402
نخستین فستیوال هنر مفهومی شارگالری (طبقۀ 3 با آسانسور ) با برگزاری اختتامیه در روز پنجشنبه سوم اسفند به کار خود در سال جاری پایان داد.
گالری هنری پژوهشی شار (شارگالری) در راستای فعالیتهای پروژه محور خود در ماه آبان فراخوان گستردهای را برای برگزاری فستیوال هنر مفهومی با عنوان طبقۀ 3 با آسانسور اعلام نمود. به گزارش دبیرخانۀ فستیوال در طی نزدیک به دو ماه، بیش از 300 اثر از 202 هنرمند از سراسر کشور به شارگالری ارسال شد. شورای انتخاب اولیۀ آثار برای نمایش و داوری در این فستیوال متشکل بود از:
داوود آجرلو (مدیر هنری شارگالری)
صالح موسوی خلخالی (مدیر پژوهش شارگالری)
احسان شعردوست (مدیر شارگالری)
و بابک امجد (هنرمند چندرسانه ای)
این شورا 34 اثر از آثار رسیده را با حداقل های حضور در این فستیوال منطبق دید و پس از انصراف 1 اثر در مرحلۀ پیش از اجرا، نخستین فستیوال هنر مفهومی شارگالری (ط3باآسانسور) 33 اثر هنری مفهومی را در مکان لابراتوار انجمن مجسمه سازان ایران به نمایش گذاشت. (با در نظر گرفتن این نکته که دو اثر پس از اعلام نتایج در اعتراض به برگزیده نشدن خواستار حذف از فستیول شدند) 31 اثر راه یافته به فستیوال عبارتند از:
بخش اینستالیشن:
ژاله اخلاقی (ط2 روی همکف)، نیلوفر کیانی موحد (گناهی که از آن فرار می کنیم)، دنیا فاضل نیا (واقعیت جایگزین)، حمید زری باف (زن)، مریم دورودیان (گذار)، رومینا رهنمون (پری زدگی)، آرمان صداقت (اتوبان فرهنگ)، سارا نوبهار (آینه شینتو)، امین عباسی گواری (مام)، غزاله جهان بین ( مراکی)، سپیده فرخ مآل، علی عبدی، علی قربانی و اهورا مستقیم (غفلت)، ملیکا آریا نسب (قرابت)، زهره عنایتی راد (2 اثر صورت و جزئیات)، لیلا فرخی (رقصیدم)، محسن حاجیان فر (آب انبار)، عبدالرحمان مجرد (احتضار) و سارا اصغرزاده (پیله تن)
بخش اینستالیشن پلاس:
بهمن چعبی (عکس پذیر)، دلارام وکیلی (دریا)، معصومه طریقی (طنین بی زمان) و مینا بهکار ثانی (زن/ماهی)
بخش پرفورمنس:
پری شاهی وندی (زن/گناه) و علیرضا امین مظفری (پرومته)
و بخش ویدیو:
زهرا براهیمی و شیوا مطلبی (زایش)، فاطمه آقاجانلو، مرضیه شریفی و فرناز نجفی (طلسم)، حمید قاسمی پیربلوطی (ماندالا)، نفیسه مهماندوست (انسان)، سهیلا سرمدی (استوکس)، حمید بهجت (هبوط) و آرزو ترابیان ( همه ما می شناسیمش)
هیئت داوری فستیوال متشکل بود از:
فریده شاهسورانی (نقاش، عکاس و هنرمند چند رسانه ای)
زروان روحبخشان (هنرمند، کیوریتور، عکاس، منتقد و مدرس هنر)
امین شاهد (نویسنده، هنرمند و مدیر مسئول و سردبیر فصلنامۀ نهیب)
گروه داوران پس از بررسی و آثار در جلسات متعدد در بیانیه ای به شرح زیر اعلام نمود:
با درود و احترام
ما گروه داوری اولین جشنوارهی هنرهای مفهومی “طبقه سوم با آسانسور”، از میان 31 اثر راه یافته به این مرحله، سه اثر شایستۀ دریافت جایزۀ نقدی را بدون اولویتی بر یکدیگر و بر اساس حروف الفبا به شرح زیر اعلام میکنیم:
آب انبار (اثر محسن حاجیانفر)
مام یا حوض و فوارۀ نفت (اثر امین عباسی گَواری)
واقعیت جایگزین (اثر دنیا فاضل نیا)
همچنین گروه داوری سه اثر را نیز شایستۀ تقدیر میداند:
پرومته (اثر علیرضا امین مظفری)
هبوط (اثر حمید بهجت)
طنین بیزمان (اثر شنو طریقی)
گروه داوران از تمامی شرکت کنندگان و عوامل برگزار کننده بابت اعتماد به رای و نظر تیم داوری سپاسگزار است و همچنین یک تشکر ویژه از شارگالری به این دلیل که رسیدن به طبقۀ سوم بدون آسانسور در این وانفسا حتماً نفَس همۀ ما را به شماره میانداخت و جشنوارهای برگزار شد که نطفۀ آن از “طبقۀ سوم با آسانسور” بسته شده است. امید آنکه این حرکتِ ارزشمند همچنان با “آسانسور”، به شکل گستردهتر در شهرهای مختلف و با حمایت و مشارکت بیشتر هنرمندان جوان ادامه پیدا کند.
ارادتمند: فریده شاهسوارانی / زروان روح بخشان / امین شاهد
در روزهای برگزاری این فستیوال از یکم تا سوم اسفند روزانه بیش از صد نفر، از این آثار مفهومی در لابراتوار بازدید کردند و در نهایت روز پنجشنبه سوم اسفند اختتامیۀ فستیوال در حضور علاقه مندان بسیار زیادی که نشسته و ایستاده در سالن و راهرو و کوچه از هنرمندان راهیافته به این فستیوال حمایت کردند برگزار شد. مراسم اختتامیه با خوش آمدگویی احسان شعردوست مدیر شارگالری آغاز شد و با پیام صالح موسوی خلخالی مدیر پژوهش این گالری و نیز پیام فریده شاهسورانی و امین شاهد از داوران فستیوال ادامه یافت. در پایان زروان روحبخشان به نمایندگی از داوران و داوود آجرلو به نمایندگی از شارگالری با حاضران گفتگو کردند و در نهایت نیز جوایز با اعلام لیلا طیبی (مدیر پلتفرم آرت فستیوالز و همکار رسانه ای شارگالری) تقدیم هنرمندان شد. این تجمع پرشور و صمیمانۀ هنرمندان و هنردوستان در روز اختتامیه، پایان این مرحله از کار شارگالری در هنرهای مفهومی بود، اما یکی دیگر از اهداف اصلی شارگالری و فستیوال ط3 با آسانسور زمانی محقق خواهد شد که کتابی مفصل و پژوهشی دربارۀ هنر مفهومی ایران در شارگالری منتشر شود. این کتاب با عنایت به تاریخ این هنرها در ایران از سویی و آثاری که در این دوره نمایش داده شد از سویی دیگر همراه با متونی از صاحب نظران هنر مفهومی در ایران و سایر کشورهای جهان در حال شکل گیری است و در سال آینده به انتشار خواهد رسید.